Yağlı Sudan Kağıda Aktarılan Ruh
Ebru Sanatı Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen ender sanat dallarından biri de kuşkusuz ebru sanatı olarak bilinen sanattır. Usta-çırak ilişkisinin bu sanatta ayrı bir yeri vardır. Sanatçı ebru sanatını icra ederken iradesi dışında pek çok noktadan etkilenebilmektedir.
Renklerin suyla dansı, renklerin uyumu ya da renklerin kağıt üzerindeki ahengi olarak adlandırılan ebru sanatı adını farsça ’da bulut anlamına gelen ebri kelimesinden almıştır. Görsel olarak, her fırça darbesinde farklı bir dünyanın kapısını açabilen ustalar, geleneksel malzemelerden asla vaz geçmeyerek sanatın günümüze kadar ilk halinde olduğu gibi, yalın şekilde gelmesine destek olmuşlardır. Osmanlı döneminde, kitap kapakları ve iç kısımlarının süslenmesi için yapılan ebru için su ve boyanın yarattığı harika bir kağıt sanatı olarak tanımlanmasına rağmen, uygulama aşamasında azami dikkat ister. Ebru’da yapılan hatalardan dönüş olmaz. Bu nedenle çok iyi bir el hakimiyeti ister.
Ebru Sanatı Kişiye Özel Sanattır
Ebruda kullanılan kağıt yüksek emiciliğe sahip olmalıdır. Bir önemli eleman da kitre adı verilen özel tutkaldır. Boyalar, Anadolu’da yetişen çiçek ve bitki köklerinden yapılmış doğal boyalardır. Boya kitreye damlatıldıktan sonra, kalın bir iğne yardımı ile şekil verilerek resim tamamlanır. Ebrunun bir özelliği de, aynı resmin iki kere yapılmasına olanak olmamasıdır. Bu nedenle her eser tek ve kişiye özeldir.
Ebru geleneksel Türk el sanatları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Zaman içerisinde bu sanatımıza sahip çıkmaya çalışan ülkeler olduğu da dikkate alındığında, Sanatımızın yetiştirdiği ustalar ve güzel sanatlar okullarının da destekleriyle bu adımları boşa çıkartmamız gerekir.
Resimli Ebru Çeşitleri
Teşekkürler