MANTOLAMA NEDİR ?
Dış Cephe Yalıtım Önerileri; Günümüz ve geleceğin inşaatları, enerji tasarrufu ile gürültü ve çevre bilincinin getirdiği gereklilikler doğrultusunda şekilleniyor. Günümüz yapı konstrüksiyonlarını tasarımı ve ölçülendirilmesi yapı Fiziğine uygun bilgi ve dikkat gerektiriyor.
Dış cephe elemanlarının ısı yalıtım tipi, yaşanılan binalarda yıllar içerisinde oluşan ısınma giderleri ile yaz aylarındaki soğutma giderleri belirlemektedir. Uygun bir ısı yalıtımı ile ısınma giderlerinde önemli ölçüde azalma sağlanabiliyor.
Bu nedenle planlama,hesaplama ve uygulama aşamalarında ısı yalıtımının optimuma getirilmesi için yeterli zamanın ayrılması önemlidir.
Isı yalıtımı seçilen yapı malzemeler ine, ısı ima türüne .kulla mm şekline ve iklime bağlıdır ve planlanan her bina için özel olarak lespit edilmelidir.
Dış cephe, tıpkı insan vücudundaki deri gibi bir binanın dış cephesi de iki temel işlevi üstlenmektedir: cephe hem nefes almalı .hem de yalıtım yapmalıdır.
Mevcut ve yeni binalarda yapılacak ısı yalıtımı ile;
*Hava kirliliğinin azaltılması,
*Bina içinde konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanı,
*Enerji kaynaklarının korunması,
*Bina taşıyıcı sisteminin korunması,
*İşletme giderlerinin düşürülmesi sağlanır.
SİSTEM MALZEMELERİ :
- su basman profili
- yalıtım levha yapıştırıcısı
- yalıtım levhası
- dübel
- köşe profili
- elastik birinci kat ve son kat sıva
- cam elyaf sıva donalı filesi
- astar ve kaplama
yüzey tespiti yapılmalıdır. Tüketim miktarı 5-8 adet/m2; Miktar bina yüksekliğine göre artabilir.
KÖŞE PROFİLİ
Yalıtım levhalarının montajından ve dübel işleminden sonra, sıvadan önce tüm dış köşelere, pencere ve kapı merkezlerine, galvaniz, alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılmış özel profiller monte edilir, 3 mm kalınlıkta uygulanacak olan sıvaya uygun ebatlarda olmalıdır. Fileti PVC köşe profili, Örgülü (genişletilmiş metal köşe profili) gibi.
ELASTİK BİRİNCİ KAT VE SON KAT SIVA
Çimento esaslı elastik,el veya makineyle uygulanan birinci kat sıva taraklı mala ile 2 mm kalınlığında yalıtım levhasının üzerine uygulandıktan sonra; sıva tazeyken cam elyaf sıva donalı filesi çelik perdah malası yardımı ile tüm yüzeye gömülür. File ek yerleri en az 10 cm üst üste bindirilmelıdir. File yüzeye yakın olmalıdır. Çimento esaslı, elastik, el veya makineyle uygulanan son kat sıva;
a-ıslak ıslağa tek seferde veya
b-sıva ve file katı(biriııci kat) prizini aldıktan sonra (en az 1 gün) uygulanır (4,5-5,0 kg/nri). Tüm yüzey sıva süngeri ile temiz sıva yüzeyi haline getirilir.
CAM ELYAF SIVA DONATI FİLESİ
Canı elyaf sıva donatı filesinin iki sıva tabakası arasında gömülmüş olması gerekmektedir. Alkaline dayanıklı, 3,5-3,5 mm gözenekli, ağırlığının 145-160 gr/m2 olması gerekmektedir. File ek yerlerinde 10 cm bindirme yapılmalıdır ve köşe profillerinin üzerine kesinlikle bindirilmelidir.
ASTAR ve KAPLAMA
Sıva yüzeyi suya doyurulup, prizini aldıktan sonra (en az 3gün-7 gün), elastik çimento esaslı kaplama {aslar gerekmez) veya akrilik veya silikon esaslı astar (solventsiz kaplama-boya kullanılmalıdır.) sürülmesi sonrası mineral kaplama ile bina cephesi sonlanır (Tekstürlü kaplama önerilir).
*** Özel yapıştırıcı ve malzemelerle islenirse dış cephe, değişik kaplama malzemeleriyle kaplanabilir
***. Proje veya imalat öncesi yapılacak kaplamanın seçilmesi dübel ve yapıştırıcı gideri hesabı için gereklidir.
Alıntı; inşaat Mühendisliği El Kitabı